Monday, July 27, 2009

Happy Birthday To ME...hehe...suprise gift from hubby aka papaEsya...

Actually, banyak sgt aku nak cite...semalam, bday aku yg ke 27...hehe..da tue da... bangun pagi, hubby cakap, die xbeli ape2 pon lagi, coz die takut aku xsuka...aku pon xkisah, coz rasa cam da besar, so, asalkan hubby ingat bday aku pon da lebih dari mencukupi.... then, pas solat subuh, n kebetulan aku tdo umah mama hari tu, mama jerit dari atas, btau kakak aku da nak bersalin... alamak, awalnya.... hehe..mesti anak sedara ku nak sama birth date ngan aku kot...da pecah air ketuban da.... so, kami pon bergegas ke azzahra, bangi.... actually, kakak aku mmg jenis yg bersalin awal...anak sulong die lahir ms kandungan genap 36 mggu... n this 2nd baby pon cenggitu gak... 36 mggu... hehe...sonoknya dapat anak buah baru n birth date sama lak tu ngan aku...hehe...

kol 10, aku balik umah dulu coz nak kemas2 barang utk keje soknya... mandikan esya, suapkan esya bubur...pastu die tdo...aku tanya hubby bl nak pi tgk kakak kat sepital...die cakap, kalo p pon, bukan bersalin lagi...so, aku ikutkan jela.... die cakap nak bawak aku n esya ke shah alam..ada jualan murah pakaian baby...lepas asar...jauhnya...xpela, aku ikutkan jek...

then, kol4, aku tepon ayah, tanya keadaan kakak...ayah cakap, ada poblem sket...aku da xsedap hati, ajak hubby p hospital...die cam berat hati jek, coz xikut plan die...aku cakap, aku bimbang keadaan kakak...xle nak wat keje...so, die setuju utk pi hospital...panjang lebar aku cite ni...hehe...sabo, ek...belom sampai separuh pon jalan citenya....

then, sampai sepital, mama cakap kakak amik epidural...setengah jam pastu, abang iparku btau, kakak da selamat bersalin...baby boy, alhamdulillah...so da ada 2 boysla...hehe... 2.18 kg.... kecik, kan? doktor cakap baby lahir muda... hehe... ni kat bawah aku letakkan gambonya...comey tak? 2nd baby ni betul2 ikut muka ayahnya...hidung mancung.... yg first dulu, Fikri, ikut muka mamanya....gilir2 la, kan??? nama baby ni xdecide lagi...so, le nak btau lagi la....


so, berbalik pada cite aku tadi... pas selamat lahir n jumpe baby tu, hubby ajak pi shah alam lagi...ms tu da kol630... aku tanya, murah sgt ke barang tu? die cakap, aah...so, bcoz hubby da ikut cakap aku tadi, aku pon xnak wat die kecik hati, aku ikutkan jela hajatnya yg beria2 tu... kami ke PKNS shah alam...

di sana, kami ke 1 kedai jual barang baby...aku pk, xdela beso kedainya...barang2 pon xoffer... tp da pegi sane, adalah barang yg kucapai...hehe... kuar dari kedai tu, aku mengeluh kat hubby... mane ada sale, kedai pon kecik je...jauh2 ajak aku...beria lak tu...hubby senyap jek...wat xkisah jek...pastu die pimpin tangan aku ke 1 kedai...aku tanya nak beli ape lak ni...masuk je kedai tu, aku nampak gambo aku, hubby n esya kat dalam 1 frame gambar...wah...terperanjat giler...canteknya..aku terkedu jap...rupe2nya, hubby nak wat suprise..patutla, pelbagai alasan die bagi, ajak gak aku ke shah alam....sgt2 terharu....xpenah rs camni.... nak tengok framenya????hehe...


ni yg da dizoom in....
Time kasih, papaEsya..really appreciate... so sweet... having u n esya is the most precious time in my life...luv u so much....

hadiah daripada mamamanja...time kasih :)'

first skali, nak mintak maaf kat mamamanja, coz lambat upload gambo.... kdg2, lupa bawak hp ke ofisla... kabel xdela..macam2 hal...kdg2, xsempat, sibuk...so, hari ni free sket, nak letak foto ni...hadiah mamamanja utk mamaesya coz menang father's day contest hari tu... n mamaesya da serahkan pada ayah, na hope ayah pon suke...time kasih mamamanja....
Jeng, jeng, jeng....BELT...

Thursday, July 23, 2009

The Unique Wedding Photo Contest

Da lama rasanya xwat entry...berminat lak nak join contest di bawah ni:

Contest ni dianjurkan oleh ibu Eiymann aka Nazrin's wife bersempena meraikan their 4th Anniversary on 2nd July 2009 (happy anniversary to both of u...may Allah bless u alwayz...)

Syarat-syaratnya?

1. Terbuka kepada semua blogger... Hehe..done!


2. Diwajibkan menjadi Follower blog e-caR NazRin aka ibuEiymann serta add link blog ini dalam blog list.... Done!

3. Sila tempek gambar di atas sebagai banner di sidebar blog masing2..banner tersebut mestilah di link kepada entry contest ini...n gune link ni: http://ecarnazrin.blogspot.com/2009/07/unique-wedding-photo-contest-sticky.html

....Done!

4. Sila buat special entry contest ini dan upload 1 keping gambar perkahwinan uolls yang ter UNIK / UNIC / UNIQUE..

Pada gambar tersebut sila nyatakan:
- Nama uolls & suami/isteri: Afzan & Ana
- Tarikh:

a) Tunang: 18.08.07

b) Nikah: 18.08.07

c) Bersanding: 19.08.07

d) Resepsi & Bertandang: 01.09.07

5. Sila jawab 2 soalan wajib:

i) kenapa uolls rasa gambar yang dipilih itu UNIK/UNIC/UNIQUE..??

Unik??hm, sebab ni gambo aksi spontan...xsedar pon... aku suka sgt gambo ni coz nampak aku n hubby sgt2 happy masa tu(dua2 senyum nampak gigi...walau sebenarnya sgt berdebar2..hehe)... n gambo ni diambil b4 kami masuk ke dewan untuk majlis persandingan...

ii) kenapa uolls suka membaca blog e-caR NazRin aka ibuEiymann??

Suka sgt baca blog e-caR NazRin aka ibuEiymann coz banyak info n ilmu bermanfaat dengan ulasan yg sgt baik dr blogger ni... besides, dapat menaikkan semangat mamaesya utk tros breastfeed esya selama mungkin...tgk cupcakes n cakes pon sedap2...blog n gambo2 pon menarik n colourful... n yang paling suke tgk gambo famili penulis - sgt mesra n sweet...(ms 2nd anniversary pon siap pakai baju pengantin...xketinggalan gambo baby skali...so cute!) kesimpulannya, ibu eiymann ni mmg gigih, nekad n mempunyai tekad yg kuat... if baca blog die, anda akan tau kenapa... sgt2 n syok sgt baca blog ni....thanks ibu eiymann....


6. Pastikan di dalam entry uolls ada dinyatakan link2 tersebut (no link back will be disqualified):
link blog ini:
http://ecaRNazRin.blogspot.com/
link contest ini: http://ecaRNazRin.blogspot.com/2009/07/unique-wedding-photo-contest-sticky.html

....Done!

7. Setelah siap entry tersebut, sila tinggalkan URL-link-contest-uolls di ruangan comment pada entry ini sebagai tanda uolls SAH menyertai contest ini..ini juga memudahkan para juri membuat edisi terjah ke blog uolls....Done!

8. Pemenang akan dipilih oleh juri profesional berdasarkan wedding photo yg ter UNIK/UNIC/UNIQUE.. yg lain daripada yang lain
....Juz cube nasib je...if menang, alhamdulillah!hehe


Hadiahnya???


Thursday, July 16, 2009

esya n papa...

aku wat entry ni coz aku suka tgk saat esya bersama papa... esya sgt manja ngan papanya...bl papa balik, esya tolak mama n panggil papa soh amik die...if die dok dalam walker, cepat2 lai pi langgar pintu nak p kat papa... mmg esya manja giler ngan papa...so, aku wat entry ni khas utk papa...thanks coz jadi papa yang baik buat esya...b banyak tolong honey jaga esya...honey sgt bahagia bl tgk esya sgt manja ngan b.... luv both of u...

ada laie...

Esya in her walker

harini nak cite pasal esya n walker2nya...hehe... banyak gambo esya dok dalam walker..sgt2 ceria... sonok tgk die main...n esya da pandai kejar2 org...xcited je main dalam walker die...1 walker laie letak kat umah ummi...tp ummi cakap, esya still nak berdokong gak...ish anak mama ni, manja sgt.... cian ummi nak wat keje...huhu.

ni lak telatah esya main dalam walker....

video

Wednesday, July 15, 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby in CAR SEAT Contest

Da lama gak aku xupdate blog ni...n yg paling wat aku bersemangat bl aku terbaca contest Cutest Baby in CAR SEAT ni....

Today is the last day 4 the contest..hopefully, aku xterlambat..senang je nak join contest ni...
we just need 2:
  • Get a photo of your baby in CAR SEAT... Done!!
  • Write a blog post about this contest with title MomBloggersPlanet Cutest Baby in CAR SEAT Contest....Done!!
  • Include your baby’s photo in the post and mention his/her name and date of birth. here>>>.
cerianya anak mama ni...


makan ape tu, sayang?


senyum sket...


posing sakan...

Her name is: NUR FAREESYA AFREENI MOHD AFZAN (Esya)
D.O.B: 05th December 2008

  • Write about the car seat in the picture and your thoughts/opinion about the use of car seat for babies/children.
Actually, me n my hubby juz bought this car seat on 27th June 2008...click here..b4 this, esya gune car seat 4 babies (below 6 months). skang esya da pandai duduk, so we think better n more comfortable if esya sit in this carseat... besides, esya skang da xle baring dalam car seat yg lama, coz die suke meniarap... n i juz can't concentrate on my driving... we bought this red car seat at My Dear sales at Puchong... n bl letak esya dalam car seat ni, esya quite comfortable n happy sitting there...hehe... actually, car seat ni sgt penting bagi kami coz tiap pagi n petang, b4 n after office hour, i will send n take esya from her baby sitter's house... n hopefully, this car seat can be used by esya's brothers n sisters later...hehe...

Car seat is very important coz;
  • safety - protects or children from bad injured.. coz ada belt yang hold baby, so, if anything happens(accident) , baby kita takkan tercampak kuar..
  • concentration - parent can concentrate on their 'pemanduan'...hehe...bl baby duduk diam dalam car seat, kita le fokus driving...so, boleh elakkan perkara buruk terjadi...
  • comfortable - the babies feel more comfortable, coz the car seat's design n shape can suit their bodies.... so, bl baby feel comfortable, so, mereka akan kurang 'meragam' la....hehe..

That’s all. Done!!

Tuesday, July 7, 2009

fahmi balik yea!yea!

hari ahad, malam isni, bersamaan 5Julai, adikku fahmi pulang ke M'sia... die nak wat suprise, die hanya btau mama n ayah je bl die nak balik... semalam aku sj2 ajak mama datang umah... makan malam kat umah aku... tetibe die muncul...terkejut giler aku...heheh....lupe nk amik gambo...nnt2 la...ni first time 'cikmi' jumpe esya... esya takut, tp intai2...last2 'cikmi' main cak2, die senyum2 sambil menyorok, malu kot...hehe... nntla, satu hari aku anta esya ke rumah mama, spy esya le berbaik ngan 'cikmi' die....

Thursday, July 2, 2009

My Dear - for esya

Hehe...kat atas ni nak tunjuk toys n equipments esya yang aku n hubby shop at MyDear sale kat puchong weekend lepas..me n hubby beli carseat (rm190), walker (rm40) utk letak kat umah ummi (pengasuh) coz esya ni terlampaula manjenya...ummi die gerak sket, nangis...ish 3x...so, utk memudahkan ummi, aku belikan la walker...tp xtau sejauh mana memudahkan, coz esya kalo bole nak org pegang die jek...huhu....
then, aku n hubby belikan esya toys... yg colourful lorry tu (rm25), cute sgt... ia boleh menari2 sambil menyanyi...hehe...then, anak2 le berlatih kenal bentuk....warna die pon menarik sgt... besides, btk2 asal boleh berubah jadi bentuk haiwan, cth:bentuk bulat le jadi ayam, segiempat sama jadi gajah (le rujuk pic di atas)...n kami beli musical mobile (rm20)... esya suke main2 ngan this toy...but she loves to grab the fishes...xlama lagi, rosakla...hehe.... kat bawah ni video esya main musical mobile ni...hehe...

video

ni lak gambo esya melayan toys nye...hehe...

n yg paling best, beli musical CD yg ada lagu kanak2 cth: ding dong bell, old mcdonald, london bridge is falling down (rm 8)...kesimpulannya, mmg berbaloi la...hehe..

p/s: aku letak harga juz utk viewer compare ngan harga kat luar, coz mmg berbaloila pi warehouse sale ni...but kene pi pagi2, banyak barang...b4 ni, aku pi petang ahad, barang pon da nk abis...huhu

esya mamam

Actually aku da lama nak letak gambo ni, tp slalu lupa transfer...so, today nak cite pasal pemakanan esya...da sebulan lebih esya makan...esya start mamam ms 5 bulan setengah... ms tu, aku xbrpa sihat, so susu pon kurang...Tok (mama aku) soh bagi esya blaja makan sket2...da dekat 6 bulan katenya... so, mula2 skali aku bagi esya makan pisang lenyek + ASI sket..die xnak..manis kot...siap wat nak muntah laie... then, aku try wat bubur kosong+ASI (air susu ibu) lak...hm, good response... then, lebih kurang seminggu bagi die makan bubur 0 + ASI, aku rs cam esya da ready utk makan benda lain lak...aku pon da xcampur ASI, aku mix bubur wif carrot, kentang n ada tu wif bayam...but esya doesn't like bayam...aku try wat oats+epal pon esya xnak....esya only loves carrots n potatoes...huhu.... mggu lepas, aku try lak wat bubur letak ayam, n esya makan dgn seleranya... sonok aku tengok.... n tabiat baru esya dapat dalam 3 mggu ni, die suka 'sembur' bubur tu ...habis walker n aku kotor...huhu...xpela, sayang...asalkan esya selera mamam, mama da bersyukur.... harap pasni nak try resepi lain lak....aku banyak baca resepi dr blog uncle chef...bagusla uncle ni, banyak bg tips utk diet baby...thanks, uncle...

kat bawah ni gambo esya tgh mamam...nyam, nyam, bestnya.....
Comotnya, syg...anak mama mamam...