Monday, June 29, 2009

Time kasih, mamamanja...

hehe...pagi ni aku bukak blog, xde ape2 yg lain...so, aku sj2 lawat blog kengkawan...tetibe kat blog mamamanja, aku nampak gambar aku n ayah.... aik, kenapa lak? aku baca entry mamamanja, rupanya aku menang FATHER'S DAY CONTEST tu..

le klik cni utk tgk entry aku tu .bestnya...hehe..yela, 1st time menang....xsangka lak...hehe...berbunga gakla hati ni...
aku rs mgkn ape yg aku tulis utk ayah tu datang dari hati aku kot... sebak gak bl tulis entry hari tu...but juz sekadar luahan je, mmg bkn berniat nak hadiah ape2 pon...alhamdulillah, rezeki aku kot...kpd kawan2 lain, tahniah gak, coz kita berjaya luahkan perasaan sayang kita pada bapa/ayah/abuya/papa/baba kita....
time kasih, ye mamamanja...happy sgt2...walau xtau ape presentnya...hehe...
n for Ayah, entry tu khas utk ayah... time kasih, ayah... luv u 4eva.....doakan anakmu berjaya n gembira slalu, ye.....

Wednesday, June 24, 2009

kawen, kawen, kawen...

hehe...klakar lak tajuk ni... tp aku juz nak wish Selamat Pengantin baru pada kengkawan yg baru kawen ms cuti skolah baru2 ni... Baiti, ain, hanan, jawe, wakleh, rizal, Selamat Pengantin Baru... Semoga berbahagia ke akhir hayat... perkahwinan bukanlah penamat sesuatu hubungan, tapi permulaan baru terhadap hubungan itu...so, same2 kita jaga, baja n semai kasih sayang setaiap masa... pada yang akan berkahwen, K Nory n Aimi, mesti berdebar2, kan? Hope sume akan berjalan lancar... Maaf, ye if xdapat attend kenduri korang...coz if yg terlalu jauh tu, payah sket nak bawak anak kecik...esya lom tahan lagi nak jalan lama2 n jauh2...huhu.....

Wednesday, June 17, 2009

FATHER'S DAY CONTEST

Tengah2 sibuk masuk contest pasal papa n esya, tibe2 terbaca lak pasal contest berkenaan kita ngan ayah kita lak...why not aku join? ni merupakan 1 penghargaan utk ayah2 kita, not juz a contest...if nak tau, le lawat blog MAMAMANJA di post ni....klik cni...

Contest ini akan bermula pada hari ini, 7 Jun 2009 dan akan berakhir pada 26 Jun 2009, jam 5 petang.

Syarat2 pertandingan? sonang ajo...

1. Menjadi FOLLOWER Mamamanja Done...

2. Add blog MAMAMANJA kat bloglist korang Done...

3. Upload gambar FATHER'S DAY CONTEST di atas sebagai banner di blog korang

Done...

4. Hanya yang mempunyai BLOG sahaja yang boleh join contest ini. Blog apa... x kisah, janji blog. LULUS...

n these are the steps to make ur post...

1. Upload gambar korang bersama ngan ayah. X kira gambar zaman bila.... Tapi kalau dah x jumpa sangat gambar korang ngan ayah, gambar ayah sorang pun boleh ler... tapi markah lebih sket pada yang upload gambar bersama ngan ayah.(yea, yea...dapat markah lebih!)

Sebijik kan muka kami....hehehe...

2. Nyatakan:

NAMA AYAH: Wan Mohamad B. Mukhtar

UMUR: 58 tahun

3. Buat sket ucapan kepada ayah korang yang melambangkan penghargaan korang terhadapnya.

Buat ayahanda tercinta,

Sebenarnya, aku n ayah jarang berborak, bercakap n bergurau, coz ayah jenis yg pendiam...masih kuingat, mama slalu kate dalam mulut ayah ada emas, tu payah nak cakap...hehe... tapi, walaupun kami jarang bersembang, tp ayah tau sume pasal anak2 dari mama... n yang paling aku kenal sikap ayah, ayah akan tegur anak2 melalui mama....mgkn ayah taknak anak2 terasa n malu kot bl kene tegur... jauh di sudut hati, ayah sebenarnya lagi sensitif daripada mama... masih kuingat, ayah menangis kuat bl aku xsempat tengok arwah tok (nenek) ms arwah menghembuskan nafas terakhir coz akulah cucu kesayangan tok n ki... ayah peluk aku kuat2 bl aku turun dari bas, bergegas balik dari UTM skudai... sebak sgt bl teringat saat tu... n ms aku n kakak pregnant 8 bulan, ayah beria soh kitaorang tggl kat umah ayah, ayah sggp hantar ke ofis coz bmbg keselamatan kami... n yang paling istimewa pasal ayah, ayah sgt disayangi oleh cucu2nya (Fikri n Esya)... penah ayah jaga Fikri 2bulan ms fikri kene wat dressing kat sepital tiap hari...ms tu mama xpencen lagi, so ayah dok, makan, tdo, main n kua jalan2 ngan fikri berdua,... n sampai sekarang, Fikri hanya kenal 'Ki' (ayah) je...huhu...

ms aku adik beradik skolah rendah dulu, ayah tolong mama gosokkan baju anak2... n ayah slalu tolong mama kat dapur... ayah xpenah bising... Aku ingat ms aku n kakak nak bersalin, ayahla orang yang paling gelisah tggu kat luar labor room... ayah gakla yang bawak kami mintak air selusuh spy mudah bersalin, insyaAllah... terima kasih, ayah...

n aku ingat lagi ms mama mula2 menghidap thyroid, perasaan mama slalu terganggu...cepat marah, sedih, cepat menangis (tu merupakan simptom penghidap thyroid)... ayahla yang slalu tenangkan mama... slalu ikutkan kehendak mama... ayah tak penah marah... bl ma da terima rawatan n kembali ok, aku yakin, salah satu sebab utama kerana kesabaran ayah...mama beruntung coz bersuamikan ayah...

Ayah, walau na xpenah cakap, tp na sgt2 sayangkan ayah...na sgt2 hargai ape yg ayah penah buat utk kuarga kita... n na nak btau yg kami sume beruntung punyai ayah....walau Allah tak beri kita harta yg banyak, namun Dia bagi kita kasih sayang yang melimpah ruah... xternilai jika dibanding dengan wang ringgit yang berjuta2...ayah, walau kita tak penah meluahkan kate2 sayang, namun jauh di sudut hati, kasih sayang dan cinta tu xpenah lekang n dan takkan hilang buat selamanya... kami sayangkan ayah..dulu, kini an selamanya...Terima kasih, ayah......

4. Jangan lupa citer ler sket kat blog korang pasal contest ini dan jangan lupa masukkan link MAMAMANJA. Bila dah beres semua tinggalkan link entry korang kat ruangan komen entry ini. Done...

5. Pemenang akan dipilih berdasarkan ucapan dan hanya sorang saja pemenang. If xmenang pon, at least dapat luahkan rasa penghargaan kepada ayah...


Tuesday, June 16, 2009

esya ada hobi baru...

hm, sejak ke PD hari tu, esya da ada hobi baru yang dicipta oleh PAPA....hehe... swimming....papa cakap, tiap weekends akan bawak esya ke pool... nasib free n dekat... sonok tgk esya n papa mandi... besela, aku cume jadi camerawoman jek...huhu...
ni antara shot yang sempat aku amik....




n ni video cemane esya da pandai berenang... suke tgk coz kaki die gerak2 dalam air, cam da pro da...hehe

video

Thursday, June 11, 2009

DADDY'S DEAREST CONTEST

Masa aku lawat2 blog kengkawan, aku terjumpa 1 lagi contest about Father's Day ni kat blog Isabelle.. hehe...sonok gak coz banyak contest...xmenang xpe, yang penting, kita beramai2 support contest kengkawan n tunjukkan appreciation kita pd kaum bapa...

Nak join????

Just follow the steps below and the prizes could be yours!

1. Add Isabelle...frankly in your blogroll@bloglist and become my follower. ...Done

2. Write a short entry in your blog about this contest (it could be in Bahasa Melayu or English - up to you) and put up the Daddy's Dearest banner (above). ...Done

3. Upload a creative/dramatic photo of the father with son/daughter and explain why do you think your picture is unique.

Gambar ni selected coz aku rs ia spesial sgt2... sejak p PD hari tu, papa berazam untuk bawak esya ke pool di Presint 9 tiap weekend... esya sonok sgt main air kat pool... act, banyak gambo papa n esya kat pool, tp ni shot paling best kot... besides dok dalam pelampung rabbit, papa ajar esya berenang without pelampung, basahkan kepala n badan die... n makin hari, esya n papa makin rapat... luv both of u...

4. Include a link back to this blog and this contest in the entry.

This blog-http://thesnowwybear.blogspot.com/
This contest-
http://thesnowwybear.blogspot.com/2009/06/daddys-dearest-contest.html

5. Tell me about your entry by leaving a comment here with the link to the entry.

*The prize would be something special for the moms... yea!yea!

Nak tau lebih lanjut, klik link Daddy's Dearest Contest ni...

ZARA SHOPPE : FATHER'S DAY CONTEST

Act, aku baru nak berjinak2 dengan blog ni. sonok gak... paling best bl dapat ramai kenalan baru bl kita ziarah blog orang. n finally, aku terjumpe lagi 1 contest yg best bulan ni...sbg penghargaan kepada para bapa... so, kengkawan le klik link ZaraShoppe ni...

Sempena menyambut hari bapa n sebagai penghargaan kepada mereka yang bergelar 'bapa',
ZARA SHOPPE menganjurkan 1 contest:
ZARA SHOPPE : FATHER'S DAY CONTEST
yang bermula 4/6 ~ 30/6/2009


Berikut merupakan syarat2 utk masuh contest ni:

1~ follow ZARRA SHOPPE.

2~ add ZARRA SHOPPE di bloglist/blogroll anda.
(penyertaan terbatal jika gagal berbuat demikian!)

3~ review berkenaan ZARASHOPPE di blog anda dengan tajuk ZARA SHOPPE : FATHER'S DAY CONTEST (hanya title ini sahaja di terima)

4~ upload gambar anda bersama ayah anda atau suami bersama anak serta ceritakan momen terindah anda/anak anda bersama ayah/suami anda!
(satu gambar sahaja diterima!)

Ni gambo esya n papa... aku upload gambo lain dengan contest hari tu... tp gambo ni pon special gak bagi aku...esya slalu tersenyum bl bersama ngan papa.. papa pandai melayan karenah esya n esya lebih manje dengan papa compared dengan mama, kecuali bl keadaan2 tertentu, cthnya bl die lapo or ngantuk... n yang paling ketara, esya akan nangis bl diambil oleh other men (family members n frens), coz die hanya kenal PAPA... thanks PAPA for being a good father to esya.. luv both of u...


5~ tinggalkan link berkenaan contest di entri ini beserta email address
cth: link mamaEsya

6~ keputusan pemenang akan di umumkan pada 1/7/2009
Jom sertai...masih banyak masa lagi...

HADIAH?
*
*
*
Pemenangnya akan di hadiahkan Louis Vuitton DAMIER CANVAS WALLET
bernilai RM95


Cantik, kan?

yang akan di hantar terus kepada ayah anda atau ayah kepada anak anda (suami)sebagai kejutan
beserta father's day card ( kata-katanya tentu dari anda ya!)

Wednesday, June 10, 2009

CONTEST AKSI MENARIK

Hari ni, dapat contest invitation from Mama_Uzma. Hm, cam berminta gak, coz kat PC aku ni, berlambak2 gambo esya tido...bebaru ni pon aku ada wat entry pasal Saat paling menenangkan (ms esya tdo)..hehe...kengkawan le lawat blog Mama_Uzma kat cni.
dalam banyak2 gambo yg aku ada, aku rs gambo ni la yang laen sket...so, let's have a look...


Nama penuh Esya: Nur Fareesya Afreeni Bt. Mohd Afzan
Umur:
6 bulan (kategori 1)
Sebab pilih pic ni: aku place gambo ni coz ni salah satu aksi menarik esya ms tido. bl da lena, esya akan buang puting dari mulut n kdg2 hisap jari die... aksi ni diambil ms esya tdo dalam buaian...esya mmg lena bl tido dalam buai ms siang, tp bl malam, she can even sleep on bed. tenangnya tgk My sleeping beauty tido...
p/s: bantal pink bawah kepala die, ki (datuk) die yg watkan...comey, tak? n tilam yang lapik buai (color hijau ungu) tu cik de (kakak hubby) yang wat..

Slogan yang dipilih:
Nyam2, bestnya hisap jari...rs cam peha ayam lak....

Reunion at PD

Hari ni nak cite pasai aktiviti hujung mggu lepas.. sabtu pg, hubby ada event kat ofis. so, kol4 petang, baru bertolak ke PD. sampai2 da kol 530... so, pas dapat bilik, kongsi ngan hafiz n family, kita orang turon ke pool... aku xmandi, coz da lambat... b bawak esya mandi dengan pelampung rabbit yg baru kami beli otw ke PD. ni antara aksi esya n papa...



Sonok nampak esya n papa mandi... n then, at nite, kami ada BBQ kat tepi pantai... hm, ramai gak kengkawan yg lama xjumpe... ni ada beberapa gambo yg sempat diambil...






Hm, letih da la upload gambo...nnt sambung lagi...anyway, sonok gakla pi PD...bawak esya jalan2... baru 1st time bercuti sejak esya lahir...
xpe, ye sayang...nnt mama n papa akan bawak esya jalan2 lagi...

Tuesday, June 9, 2009

FATHER'S DAY CONTEST


contest ni bermula pd 1 June-10 June 2009
contest ni akan di tutup pukul 2pm on 10 June 2009
keputusan akn diumumkn pd 11 June 2009

Actually, 1st time masuk contest ni... mgkn betul cakap Mama Tisya, slalu gambo mak n anak je letak kat blog... so, hari ni, nak letak gambo papa n esya dalam blog ni... actually, banyak gambo nak letak, tp Mama Tisya cume bagi letak 1 gambo je utk 1 anak...so, belek punya belek, tilik punya tilik, n akhirnya aku letak gambo ni...


Hm, ni details papa n esya:
Nama papa: MOHD AFZAN B. ABD RAHMAN
Nama esya: NUR FAREESYA AFREENI BT. MOHD AFZAN
Umur Esya: 6 bulan (5 Dis 2008)

Actually aku pilih gambo ni coz aku rasa gambo ni lain dari yg lain. Bl kami keluar, papa akan dokong esya. jarang sgt letak dalam stroller, n becoz of that, esya sgt manja dengan papa. tengokla, dalam lif pon papa sempat agah n main dgn esya. dan esya slalu tersenyum n ketawa bl dok dengan papa. gambo ni diambil ms kitaorang pi reunion kat PD. n yang paling special ttg gambo ni, bl nampak puting yang tergantung tu...aku teringat, papa akan pastikan PUTING n TUALA KECIL esya akan dibawa sebagai bekalan wajib ketika keluar. peka, kan papa? finally, aku nak wish HAPPY FATHER"S DAY utk papa.. we love u very much.

Ttg sambutan father's day ni, aku belum plan ape2 lagi, tp yg pastinya hujung minggu adalah hari bersama PAPA n ESYA tersayang. Aku takkan sia-siakan setiap hari yg terluang bersama mereka.

Thursday, June 4, 2009

Esya wif her grandparents...

This whole week, aku tggl esya kat umah parents aku kat serdang, coz ummi esya balik kg, cuti... act, b4 ni pon, 5 moths esya dok ngan parents aku b4 sending her to ummi's house. but after 10 days xjumpe her grandparents, esya da xkenal...die asyik nangis jek bl parents aku ambik...sedey sgt ayah...huhu... tp bl aku start anta mggu ni, on the first day, in d evening, baru esya nak kat 'Ki' die... nasib die nak kat 'Ckisu' n 'Tok'. but on the 2nd day,esya da 'kawan' dengan ki die... bl aku balik kerja, die da tggu kat luar ngan ki...
bl tggl ngan parents aku, ape lagi... esya le pi jalan2... semalam ke PKNS bangi...sejam je tahan, pastu menjerit2 nak tido... sume orang pandang coz xpcaya jeritan yg kuat tu datang dari si kenit ni...huhu... hari ni lak parents aku bawak esya pi alamanda.. xtau ape lak dibeli utk esya...
ni topi yg parents aku beli utk esya.. tgkla, macam anak patung jadinya...hehe


The Little Musician... Esya

Semalam b baru balik outstation, so bolehla nak transfer video esya main piano tu... esya xcited giler bl papa die balik... xnak da kat org lain...last2, tertido gak ngan papa di...hehe...

video

Ada bakat tak?hehe

Tuesday, June 2, 2009

CD

Harini ada mood utk memblog...so, banyak la cite nak tulis..hehe... ni pasal CD esya lak...ingat ms 7 bulan peknen, beli CD...mintak nasihat drpd k mai n k ros..derang cakap jimat beli CD ni...so, belila 5 helai...ms tu yg murah xde...so, dalam rm400 gakla jumlahnya.... tp bl da bersalin, tgk kekerapan esya buang air besar, rs cam xlarat nak pakai CD... rajin ke aku nak basuh?hehe...last2 rs cam nak jual balik coz xguna...beli mahal2, tp xpakai...btau hubby, die membebel...die cakap, tryla...xpe, bia die basuh...so, da wat agreement, b nak basuh... tros pakai...
tp, akhirnya, aku yg basuh sdri...hehe..xpe, sekurang2nya aku da dapat mood nak pakaikan esya CD tu... sonok gak...bukannya letih pon, mandi pepagi, aku bilas jela CD yang aku rendam tu... n bebaru ni, aku belikan esya CD yg ada gambo spongebob, monkey n hyppo...heheh...comey2...n murah jek... 3 for rm 100. n yang paling aku happy, bl aku mintak b amikkan diapersesya utk bawak ke rumah pengasuh (ummi), b cakap, pampers da habis... terlampau sonok pakaikan esya CD sampai sedar diapers da abis... aku pakaikan malam n pagi b4 p umah ummi...kat umah ummi aku xnak susahkan die, aku sediakan diapers biasa jek... so, sehari aku dapat jimat 2 diapers... from 5 diapers a day, now esya juz use only 3...heheh...if ada duit lagi, nak beli CD lagi...heheh...



ni gambo Cd esya n gambo esya pakai CD baru



comey x...hehe...

esya da pandai main....

hm, skang esya da start main...so, kdg2 bl die tgh asyik main, aku le la berlari ke dapur n pi toilet ke...tp pas 5 minit, die sedar ketiadaan aku, mesti menangis jerit panggil...huhu...die nak org sentiasa ada jek kat cc die...manje2....

ni mainan terbaru esya..yg paino ni, ade video papa die rakam..esya jadi musician...nnt aku try upload bl da transfer...heheh
ni dalam kete ms nak pi alamanda..sume mainan mesti nak masuk dalam mulut...

mainan ni beli kat www.leanalittleshop.com. kaki lion ni ada macam2 bunyi... ada buniy plastik, hon, ada kaki diletak cermin... so, esya le main xplore banyak bende from one toy...


ni dulu turtle papa...skang pas esya ada, so, turtle ni jd esya nye la....

Saat paling menenangkan...

Saat paling menenangkan pada aku adalah ketika melihat esya tido...tenang sgt nampak die tido. walaupun mama, ayah, ummi esya cakap esya payah tido lena, tp alhamdulillah, malam2, esya tido lena sgt.... tp skang ni, tgh tdo, le sampai tertiarap..klakar lak tgk....so, sesaje je nak upload gambo die... bl tension2, le tgk gambo esya kat blog....heheh...

ni ms esya demam hari tu....



ni shot yg aku paling suka.....