Thursday, October 1, 2009

Berpindah....

kawan2, actually da lama mamaEsya nak design blog ni gune template lain, but, baru2 ni je ada masa nk xplore...so, mamaEsya decide nak tukar template baru...so, kengkawan, pasni, le la berkunjung ke blog baru mamaEsya, ye...kat http://familiesya.blogspot.com/. hehe...jemput2....pada yg da follow mamaEsya tu, da hilang kat blog baru tu...huhu...lex tolong sama2 follow balik??hehe...time kasih atas sokongan yg kawan2 berikan selama ni....sayang sokmo......

Wednesday, September 30, 2009

Tertangkap akhirnya....

Pada hari sabtu lepas, ms aku n famili still beraya kat kg hubby, terjadi 1 perkara yg xdisangka2...rumah kami n jiran sebelah telah dikunjungi tetamu yg tidak diundang...mgkn datang beraya gamaknya...huhu....jeng 3x....nak tau ape.... ULAR SAWA... ular tu tron dari bukit belakang rumah kami.... baru jek belakang umah tu dipagar dalam 3 bulan lebih.... lepas melantak seekor kucing yg lalu lalang di hadapannya, (karangan BM) ular yg kekenyangan tu mengesotla pulang ke rumahnya balik...on the way lalu kat pagar (ant rumahku n hutan/bukit), perutnya yg buncit tu tersekat kat pagar...hehe.... mgkn ada yg nampak kot, tros call JPA3 utk tangkap ular tu...layankan gambo kat bawah ni...pasni da xle bukak sliding doorla...mmg jarang pon bukak...bmbg haiwan liar masuk....huhu....
tengokla perutnya yg kembong kekenyangan...
Berani giler pompuan ni...hehe...
Ular tu dijumpai antara rumahku (langsir oren) ngan umah jiranku, nik n lynn (langsir ungu)huhu...rumput da panjang coz xpenah pon kuar kat belakang ni... takut tgk bukit tu...huhuh

Tuesday, September 29, 2009

Selamat Hari Raya....

Pertama skali, aku nak mintak maaf coz da lama xupdate blog...ntahla...xsempat jek.... banyak yg aku nak wat, tp xsempat lagi.... nak edit gambo wat kad rayela...mcm2 lagi....last2 xle gak...but di kesempatan ni, mamaEsya n famili nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir batin.... nnt aku uploadkan gambo2 time raye...raye sakan tahun ni, coz da 2 tahun berturut2 xle raye.... 2007, aku baru start keje...2008, hubby lak baru tukar keje...tahun ni, mmg kami amik cuti lama beraya....alhamdulillah...

Wednesday, September 16, 2009

hobi baru esya

sejak 2 mggu lepas, esya da ada hobi baru....selain mengikut ape org cakap, die suka buat bunyi burppppppppppppppp. pantang org buat, die mesti ikut....pastu, skang da pandai tepuk2 tangan...kdg, bl nak tdokan dalam buai, kita sibuk zikir, die tepuk tangan sambil membebel...mgkn berzikir skali kot...hehe....

video

Esya jatuh buai....part 2

hm, seperti yg dijanjikan...ni la gambo muka esya yg kene...walalu xtrok mane, but still bagi kesan kat esya.... bawah mata die luka, pp die lebam sket...sorry, gambo xjelas sgt...

ni lak gambo pemegang spring yg patah tu...huhu

tgkla hujung tajam yg patah tu...mgkn tu yg kene bawah mata esya smpi luka.....sedihnya....

Monday, September 14, 2009

esya dapat sepupu baru.....

hari ni, kol 6 pagi tadi, sepupu baru esya lahir...hanin nazifah mohd arif. anak sedara hubby.... tahniah, jaja n arif...semoga kalian jadi ayah n ibu yg baik utk Hanin.... maklumat lanjut n gambo belum lagi diMMS...so, kene tggu la detailnya pas raye...tahun ni, ke2 2 kuarga beraya dgn 2 org ahli baru...belah aku - esya n syamil...belah hubby - esya n hanin.... n skang tgh tggu kelahiran anak kakak iparku lak...dijangka bulan Januari tahun depan, insyaAllah.....

Esya jatuh buai....part 1

huhu...cian esya...nak tulis pon sedih....aku xsempat lagi nak upload gambo, xtransfr laie...nnt part 2, k.... citenya cenggini...
aku tgh iron tudung kat atas, semalam...pastu tetibe hubby jerit....pastu esya nangis.... aku turun bawah, hubby cakap cangkuk spring buai esya patah...die tgh dodoi esya tido, pastu tetibe buai n spring tu jatuh.... spring yg berat tu jatuh atas muka esya...berdarah kat bawah mata....sedih aku tgk...tapi nasibla xkene kat mata esya...alhamdulillah...pp die lebam sket...nnt aku upload gambo spring yg patah tu n muka esya....
pastu, aku tros susukan esya....die senyap....n die tdo.... air mata ni xtertahan2...mengalir kuar....sedih sgt...yela, kita xdapat nak protect anak kita dr terjatuh.... aku tros sapu minyak kelapa dara....darah pon sket je, cepat kering....
pas bangun tdo, esya main cam bese...so, lega rasanya...smpi malam n pagi tadi, esya ok jek, alhamdulillah....malam tadi, aku n hubby g mydin, beli spring paling beasr...tggl 1 je lagi...ingat nak beli 2, tukar kat umah ummi esya gak...tp xpela...nnt aku cari lagi....so, utk kengkawan, belila spring yg paling besar n nampak kukuh...walaupun aku guna 5 spring, but pemegang die tu kecik...aku xtau lak kecik sehingga esya jatuh semalam....

Tuesday, September 8, 2009

"CUTE SLEEPING BABY CONTEST"

kawan2.....
tertarik sgt dgn contest yg dibuat oleh mommy sheena ni....
contest "CUTE SLEEPING BABY CONTEST" yang bermula dari 03 Sept 2009 hingga 18 Sept 2009

Syarat penyertaan???? senang jek....

1. Penyertaan terbuka kepada semua para2 ibu n blogger..ok!
2. Perlu lah menjadi FOLLOWER Love My New Life dan add my link nie di bloglist anda....Done!
3. Buat entry contest bersertakan 1 gambar ur baby anda yang sedang tidor
yang paling cute,chomel sekali...

actually gambo ni diambil ms esya tgh tido dalam pouch yang baru aku beli dr susuibu.com....lena sgt die tido....ms ni esya baru 2 bulan setengah.... mgkn die rasa safe n secure dok dalam kantung ni kot...yela, rs cam dipeluk jek...hehe...comey, kan esya???

ni details about esya:

Name : Nur Fareesya Afreeni Mohd Afzan
DOB : 05 December 2008
POB : Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah, Bangi
Nama Ibu : Wan Nor Farhana Wan Mohamad

4. Terhad untuk satu penyertaan sahaja (kang rabun juri nk pilih pemenang..huhuhu)
dan umur bayi ketika itu hendakla dalam
lingkungan usia 3 - 12 bulan...ok!
5. Perlu disertakan dengan NAMA BABY, BIRTH DATE, PLACE OF BIRTH & NAMA IBU....Done!
6. Kemudian add banner contest kat side bar beserta ngan link contest nyer skali....Done!

7. Nyatakan skali aper yang special tentang blog Love My New Life
Special ttg blog Love My Life??? bl baca nama blog pon kita da tau yg mommy Sheena is very happy wif her current life.... wif her beloved husband and daughter....banyak info can be shared together with all mommies...such as parenting, knowledge and also shopping too... this pinky blog is very attractive, having many photos n presentation slide.... please have a visit at Love My Life
:)'

8. Sila tinggal kan link peyertaan anda di comment yerk..Done!

Tuesday, September 1, 2009

esya Demam Part 2....

juz nak ltak gambo esya ms kene pakai nebulizer mask kat azzahra ritu...kahak die banyak, xkuar2...ni kali ke2 die kene...ms 1st time, menangis, meronta, masuk sket je gas tu...so, xok ok.... pastu, kali ke2, 4 hari pastu, baru ok...die cume nangis sket jek...layankan jek gambo esya pakai nebulizer mask yg comey ni...hehe....

Friday, August 28, 2009

phD

actually, hari ni aku terkejut sgt...aku bukak blog kengkawan...adalah 2 blog ni yg owner blog tu marah2...nak tau kenapa? coz phD ni la....PERASAAN HASAD DENGKI....ada org dengki, komen ngarut2 kat shoutbox derang...napela camtu, ye? sedih sgt aku rs, terpanggil wat entry ni.... buat sesiapa yg ada phD ni,please la muhasabah balik diri kita...

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Tidak berkumpul di dalam hati seorang manusia antara iman dan dengki"

Huraian
1. Hasad dengki itu adalah seumpama api yang akan memakan segala kebaikan yang dilakukan oleh seseorang seperti api yang membakar kayu.
2. Adanya perasaan dengki menunjukkan iman seseorang itu belum sempurna malah dengki merupakan sifat yang diwarisi daripada syaitan. Kerana dengkilah maka syaitan menggoda Adam a.s hingga terkeluar daripada syurga dan kerana dengki juga maka terjadinya pembunuhan di antara Qabil dan Habil.
3. Seorang pujangga Arab pernah berkata: "Orang hasad tidak akan senang hidupnya dan orang bakhil tidak akan berbudi dan tidak dapat dijadikan kawan orang yang selalu jemu dan tidak ada kemanusiaan bagi pendusta. Dan tidak dapat diterima pendapat orang yang khianat dan tiada budi bagi orang yang tidak berakhlak.
4. Dengki yang diharuskan dalam Islam hanyalah dengki yang menjadikan manusia berebut-rebut melakukan kebaikan seperti berlumba-lumba menuntut ilmu atau berlumba-lumba melakukan ibadat dan yang seumpamanya.


kenapa ye kita perlu berdengki.... aku ada petua utk elak dengki n riak...aku slalu pk camnila, kita mesti pk yg if kita bagus, ada org lebih bagus dr kita...n if kita kurang, ada org lebih kurang dr kita...so, bl kita pk cenggitu, insyAllah, kita akan sentiasa redha n bersyukur pada segala rezeki n ujian dr Allah...

harap kita sama2 buang ye phD yg tak baik tu....

Thursday, August 27, 2009

Esya, b4 n during demam....

Cian, mggu lepas esya demam...pagi sabtu tu, elok jek die dok dalam car seat nak pi umah Tok Ki...bl sampai, kepala die da suam2 panas... esya demam ke? bimbangnya...
3 x bawak esya p klinik, coz die batuk berkahak, tp xpandai nak muntahkan.... 2x dr bagi gas, soh kahak tu cair...n alhamdulillah, kurang...but bmbg gak esya kene lelah...dr soh pantau jek....
slalulnya, pas makan ubat, kebah, die le main2....pastu demam balik...merengek jek, nak kat papa... esya cam takut ngan mama, coz mama yg bagi makan ubat... payah tol nak bagi die makan ubat...tiap kali makan ubat, die muntahkan balik.... tp yg bagusnya, kahak die kuar skali...so, ok la...but mmg die ngamuk if nak bagi makan ubat....pandai betol...geram gak, coz tiap kali bagi makan ubat, baju esya, baju mama n baju papa kene tukar, coz esya muntah...huhu...
layan jela gambo2 di bawah ni....

b4 demam...
ms demam...sedihnya...
esya xceria langsung time demam...sedih sgt...nak senyum pon payah...badan die pon da susut sket....ringan je...baru je nak naik badan, pastu turun balik...makan pon payah....cian die....doakan esya sentiasa sihat, ye....

Dayang's Giveaway

Pagi2 ni, datang keje, tgk blog kengkawan, terjumpa entry pasal Dayang's Giveaway ni...bl bukak blog die, wow! so cute n so sweet hasil kerja tangan Dayang ni... if xpercaya, le lawat blog Dayang kat cni.

For ur info, ni first time Dayang buat giveaway..

So, if nak join, senang je.. cume perlu:

1) comment kat entry Dayang's Giveaway ni..
2) dalam comment tu..tulis la barang apa yang anda paling suka dalam blog Dayang
[pilih 1 sahaja]
3) pastu buat entry pasal giveaway ni dalam blog ..Done!
4) kalau siapa2 yang tak ada blog boleh send email kepada kawan2..dengan tajuk 'Dayang's Giveaway' pastu cc ke bintangbiru_dms@yahoo.com..
ok..tu je yang wajib..

senang je kan? actually, aku berkenan dengan sume hasil Dayang, but utk giveaway ni, aku rasa cam nak keychain yg tulis mamaEsya kat atas die n ada butterfly merah kat tepi...cute, kan?hehe...nak tgk camne samplenya???

harap2 dengan berkat bulan ramadhan ni, dapatla aku giveaway ni...hehe....amin....

Wednesday, August 26, 2009

" BEAUTIFUL BABY SEARCH CONTEST "Looking for Beautiful Prince and Princess"

Bila da start free sket ni, mulala sonok sket nak post entry...hehe...n aku sgt tertarik ngan " BEAUTIFUL BABY SEARCH CONTEST "Looking for Beautiful Prince and Princess" ni, kat blog Mommy_Zara.


Hadiah2nya??? best tau...

1st Prize: 1 printed tshirt(ur bb pic on it) +1 magnetic + 1 keychain + 1Mag baby poster
2nd Prize: 1 Magnetic+ 1 Mag baby Poster+1 keychain
3rd Prize:1 keychain & Mag baby Poster
Mystery gift for number: 9 & 19

Syarat2nya??? senang jek... cume perlu:

1. jd follower Mommy_Zara....Done
2. sila add banner di atas pada sidebar.. ....Done
3. buat special entry utk contest ini dan sertakn sekali
satu picture baby uols yg comey! dan satu picture baby bersama mommy atau daddy! kedua2 gambar akan diambil markah..

Ala, payahnya nak pilih gambo...xpela, ni 1 satu gambo esya yg paling comey...hehe.... n gambo esya dgn papa:


esya tgh try tudung yg Tok bagi...

ni gambo esya dengan papa ms kat Glory Beach Resort, PD

4. sile nyatakan skali nama baby dan umur baby.

Nama Baby: Nur Fareesya Afreeni Mohd Afzan (Esya) Umur (8 Bulan setengah)

5. sila nyatakan bila gambar diambil.
Gambar esya diambil pada 30.07.09... saje je cuba pakaikan tudung raye yg Tok esya bagi....comey x?
Gambar esya wif papa diambil masa kami bercuti ke Port Dickson - 06.08.09...esya happy dalam gambo tu....die da pandai tengok kamera....hehe


6. link kn blog Mommy_Zara . sila tinggalkn comment bila dh siapkn entry k... ....Done

Thanks, Mommy_Zara...

My 2nd Anniversary

actually, cite ni da basi da, but still nak cite gakla... hehe... 18.08.09...genap 2 tahun usia pernikahan aku n hubby. walau banyak dugaan yang datang, alhamdulillah, kami masih berupaya tempuh bersama...time kasih, b... ney really appreciate everything that u have done for me n esya.... sgt beruntung dapat kongsi sume dgn b.

anyway, tahun ni kami xke mane2.... coz skang aku tgh sibuk PAT...hubby pon payah nak cuti... seminggu b4 anniversary, aku p kedai beli hadiah...yg aku nampak cume jam jek, coz jam hubby baru je rosak - jatuh... n on that day, hubby terkejut sgt bl nampak hadiah kat dalam lemari die...hehe...suprise....hubby xnak bukak laie coz die cakap die xbelikan lagi aku present, but aku cakap aku nak die pakai benda tu on our anniversary day...

then, balik malam tu, hubby ajak p pasar tani, beli barang makanan...bl aku masuk jek dalam kete, aku nampak present dalam kete hubby.... terharunya...thanks, b....sgt2 suka....

layan jela gambo kenangan wedding aku n gambo present aku n hubby...harap hubungan kita kekal dunia akhirat....


but aku xpakai lagi wallet ni... coz wallet yg hubby bagi dr thailand dulu pon ok laie...aku cakap kat hubby, nak pakai raye nnt...xsabo, but sayang gak kat wallet lagi 1 ...aku ni jenis bukan yg suka tukar2 wallet..nnt ada jek yg tertinggal...so, guna 1 1 ...but i will keep it nicely,k....hubby....luv u...

Friday, August 21, 2009

Salam Ramadhan

Salam Ramadhan sume...sedihnya, da lama xupdate blog.... xsempat...skang tengah PAT...sibuk dr pagi smpi petang...banyak nak cite, tp xsempat...dg esya demam.... sambut anniversary dgn hubby.... sume xsempat nak cite...xpela, nnt bl ada ms, insyaAllah, akan post entry wif picture lagi...hehe.... k, semoga kita sama2 dapat tingkatkan amal di bulan yg barakah ini..... doakan esya cepat sihat, ye....

Monday, August 10, 2009

Bowling

malam sabtu lepas, kelab jasmin (kat ofis aku) buat pertandingan bowling... saje nak eratkan hubungan sekerja...aku join gak...but aku daftar nama hubby coz payah if 2 2 main, sape nak jaga esya??? then, bl sampai, derang cakap ada yg xmai...so, aku gantikan org yg xmaila.... main free.....yea!yea! untung rm 15...hehe....kebetulan yg xmai tu 1 team ngan hubby, so aku le la 1 group, senang sket, bergilir take care of esya.... main punya main....then i noticed that aku memang xpandai main....huhu.... ni antara gambo sekitar pertandingan berlangsung....

ni aku dok melayan esya...die xnak menyusu, xcited tgk org main...tp bl org nak amik die, die xnak...esya...esya.... tu org amik gambo, masam jek...hubby lupa bawak kamera sendiri....


kol 1030, pas game, aku pon balik...coz rs xde ape yg menang....
but then, on the next day, i have told that aku pon menang gak.... nak tau ape????
JUARA LONGKANG....hahaha....aku da agak da.....huhu...nasib balik awal, kalo x, malu gak....hehe....

but pasni, aku rs aku tau ape aku n hubby akan wat if ada ms lapang.....MAIN BOWLING lagi.....hehehe...lenkali xnak dah dapat juara LONGKANG, but jura betol2...hehe....

p/s: gambo2 ni cam aku lak terlebih xcited coz esya masam jek...org len amik gambo, tu die xsenyum...huhu

Thursday, August 6, 2009

Kenduri doa Selamat...

Sabtu lepas, kol 11 pagi, aku, esya n hubby ke rumah kak haslina di bangi.... die wat kenduri sempena menyambut kelahiran ke 3,2,1 anak2nya.... kami mai awal, so xramai sgt org...aku da janji ngan byt nak p same2... kol 230 ada bacaan doa selamat...tp coz aku datang awal, xjoinla... lagipun, hubby beria2 nak deco rumah.....coz selasa sebelumnya, aku n hubby amik cuti, ke nilai 3 utk beli sedikit perabot n hiasan sempena nak sambut raye...hehe...(pose pon lom lagi...)...
kat bawah ni antara gambo2 kat umah k has...sket jek...

Byt, aku n esya

Byt n esya

Byt, kak has n aku....

Thanks, k has for the invitation...meriah tol sambutan....k has ni sgt fanatik ttg breastfeed...die memperjuangkan utk kami dapat bilik laktasi utk pam susu di ofis...mmmuahhhhh, k has....

Monday, July 27, 2009

Happy Birthday To ME...hehe...suprise gift from hubby aka papaEsya...

Actually, banyak sgt aku nak cite...semalam, bday aku yg ke 27...hehe..da tue da... bangun pagi, hubby cakap, die xbeli ape2 pon lagi, coz die takut aku xsuka...aku pon xkisah, coz rasa cam da besar, so, asalkan hubby ingat bday aku pon da lebih dari mencukupi.... then, pas solat subuh, n kebetulan aku tdo umah mama hari tu, mama jerit dari atas, btau kakak aku da nak bersalin... alamak, awalnya.... hehe..mesti anak sedara ku nak sama birth date ngan aku kot...da pecah air ketuban da.... so, kami pon bergegas ke azzahra, bangi.... actually, kakak aku mmg jenis yg bersalin awal...anak sulong die lahir ms kandungan genap 36 mggu... n this 2nd baby pon cenggitu gak... 36 mggu... hehe...sonoknya dapat anak buah baru n birth date sama lak tu ngan aku...hehe...

kol 10, aku balik umah dulu coz nak kemas2 barang utk keje soknya... mandikan esya, suapkan esya bubur...pastu die tdo...aku tanya hubby bl nak pi tgk kakak kat sepital...die cakap, kalo p pon, bukan bersalin lagi...so, aku ikutkan jela.... die cakap nak bawak aku n esya ke shah alam..ada jualan murah pakaian baby...lepas asar...jauhnya...xpela, aku ikutkan jek...

then, kol4, aku tepon ayah, tanya keadaan kakak...ayah cakap, ada poblem sket...aku da xsedap hati, ajak hubby p hospital...die cam berat hati jek, coz xikut plan die...aku cakap, aku bimbang keadaan kakak...xle nak wat keje...so, die setuju utk pi hospital...panjang lebar aku cite ni...hehe...sabo, ek...belom sampai separuh pon jalan citenya....

then, sampai sepital, mama cakap kakak amik epidural...setengah jam pastu, abang iparku btau, kakak da selamat bersalin...baby boy, alhamdulillah...so da ada 2 boysla...hehe... 2.18 kg.... kecik, kan? doktor cakap baby lahir muda... hehe... ni kat bawah aku letakkan gambonya...comey tak? 2nd baby ni betul2 ikut muka ayahnya...hidung mancung.... yg first dulu, Fikri, ikut muka mamanya....gilir2 la, kan??? nama baby ni xdecide lagi...so, le nak btau lagi la....


so, berbalik pada cite aku tadi... pas selamat lahir n jumpe baby tu, hubby ajak pi shah alam lagi...ms tu da kol630... aku tanya, murah sgt ke barang tu? die cakap, aah...so, bcoz hubby da ikut cakap aku tadi, aku pon xnak wat die kecik hati, aku ikutkan jela hajatnya yg beria2 tu... kami ke PKNS shah alam...

di sana, kami ke 1 kedai jual barang baby...aku pk, xdela beso kedainya...barang2 pon xoffer... tp da pegi sane, adalah barang yg kucapai...hehe... kuar dari kedai tu, aku mengeluh kat hubby... mane ada sale, kedai pon kecik je...jauh2 ajak aku...beria lak tu...hubby senyap jek...wat xkisah jek...pastu die pimpin tangan aku ke 1 kedai...aku tanya nak beli ape lak ni...masuk je kedai tu, aku nampak gambo aku, hubby n esya kat dalam 1 frame gambar...wah...terperanjat giler...canteknya..aku terkedu jap...rupe2nya, hubby nak wat suprise..patutla, pelbagai alasan die bagi, ajak gak aku ke shah alam....sgt2 terharu....xpenah rs camni.... nak tengok framenya????hehe...


ni yg da dizoom in....
Time kasih, papaEsya..really appreciate... so sweet... having u n esya is the most precious time in my life...luv u so much....

hadiah daripada mamamanja...time kasih :)'

first skali, nak mintak maaf kat mamamanja, coz lambat upload gambo.... kdg2, lupa bawak hp ke ofisla... kabel xdela..macam2 hal...kdg2, xsempat, sibuk...so, hari ni free sket, nak letak foto ni...hadiah mamamanja utk mamaesya coz menang father's day contest hari tu... n mamaesya da serahkan pada ayah, na hope ayah pon suke...time kasih mamamanja....
Jeng, jeng, jeng....BELT...

Thursday, July 23, 2009

The Unique Wedding Photo Contest

Da lama rasanya xwat entry...berminat lak nak join contest di bawah ni:

Contest ni dianjurkan oleh ibu Eiymann aka Nazrin's wife bersempena meraikan their 4th Anniversary on 2nd July 2009 (happy anniversary to both of u...may Allah bless u alwayz...)

Syarat-syaratnya?

1. Terbuka kepada semua blogger... Hehe..done!


2. Diwajibkan menjadi Follower blog e-caR NazRin aka ibuEiymann serta add link blog ini dalam blog list.... Done!

3. Sila tempek gambar di atas sebagai banner di sidebar blog masing2..banner tersebut mestilah di link kepada entry contest ini...n gune link ni: http://ecarnazrin.blogspot.com/2009/07/unique-wedding-photo-contest-sticky.html

....Done!

4. Sila buat special entry contest ini dan upload 1 keping gambar perkahwinan uolls yang ter UNIK / UNIC / UNIQUE..

Pada gambar tersebut sila nyatakan:
- Nama uolls & suami/isteri: Afzan & Ana
- Tarikh:

a) Tunang: 18.08.07

b) Nikah: 18.08.07

c) Bersanding: 19.08.07

d) Resepsi & Bertandang: 01.09.07

5. Sila jawab 2 soalan wajib:

i) kenapa uolls rasa gambar yang dipilih itu UNIK/UNIC/UNIQUE..??

Unik??hm, sebab ni gambo aksi spontan...xsedar pon... aku suka sgt gambo ni coz nampak aku n hubby sgt2 happy masa tu(dua2 senyum nampak gigi...walau sebenarnya sgt berdebar2..hehe)... n gambo ni diambil b4 kami masuk ke dewan untuk majlis persandingan...

ii) kenapa uolls suka membaca blog e-caR NazRin aka ibuEiymann??

Suka sgt baca blog e-caR NazRin aka ibuEiymann coz banyak info n ilmu bermanfaat dengan ulasan yg sgt baik dr blogger ni... besides, dapat menaikkan semangat mamaesya utk tros breastfeed esya selama mungkin...tgk cupcakes n cakes pon sedap2...blog n gambo2 pon menarik n colourful... n yang paling suke tgk gambo famili penulis - sgt mesra n sweet...(ms 2nd anniversary pon siap pakai baju pengantin...xketinggalan gambo baby skali...so cute!) kesimpulannya, ibu eiymann ni mmg gigih, nekad n mempunyai tekad yg kuat... if baca blog die, anda akan tau kenapa... sgt2 n syok sgt baca blog ni....thanks ibu eiymann....


6. Pastikan di dalam entry uolls ada dinyatakan link2 tersebut (no link back will be disqualified):
link blog ini:
http://ecaRNazRin.blogspot.com/
link contest ini: http://ecaRNazRin.blogspot.com/2009/07/unique-wedding-photo-contest-sticky.html

....Done!

7. Setelah siap entry tersebut, sila tinggalkan URL-link-contest-uolls di ruangan comment pada entry ini sebagai tanda uolls SAH menyertai contest ini..ini juga memudahkan para juri membuat edisi terjah ke blog uolls....Done!

8. Pemenang akan dipilih oleh juri profesional berdasarkan wedding photo yg ter UNIK/UNIC/UNIQUE.. yg lain daripada yang lain
....Juz cube nasib je...if menang, alhamdulillah!hehe


Hadiahnya???


Thursday, July 16, 2009

esya n papa...

aku wat entry ni coz aku suka tgk saat esya bersama papa... esya sgt manja ngan papanya...bl papa balik, esya tolak mama n panggil papa soh amik die...if die dok dalam walker, cepat2 lai pi langgar pintu nak p kat papa... mmg esya manja giler ngan papa...so, aku wat entry ni khas utk papa...thanks coz jadi papa yang baik buat esya...b banyak tolong honey jaga esya...honey sgt bahagia bl tgk esya sgt manja ngan b.... luv both of u...

ada laie...

Esya in her walker

harini nak cite pasal esya n walker2nya...hehe... banyak gambo esya dok dalam walker..sgt2 ceria... sonok tgk die main...n esya da pandai kejar2 org...xcited je main dalam walker die...1 walker laie letak kat umah ummi...tp ummi cakap, esya still nak berdokong gak...ish anak mama ni, manja sgt.... cian ummi nak wat keje...huhu.

ni lak telatah esya main dalam walker....

video

Wednesday, July 15, 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby in CAR SEAT Contest

Da lama gak aku xupdate blog ni...n yg paling wat aku bersemangat bl aku terbaca contest Cutest Baby in CAR SEAT ni....

Today is the last day 4 the contest..hopefully, aku xterlambat..senang je nak join contest ni...
we just need 2:
  • Get a photo of your baby in CAR SEAT... Done!!
  • Write a blog post about this contest with title MomBloggersPlanet Cutest Baby in CAR SEAT Contest....Done!!
  • Include your baby’s photo in the post and mention his/her name and date of birth. here>>>.
cerianya anak mama ni...


makan ape tu, sayang?


senyum sket...


posing sakan...

Her name is: NUR FAREESYA AFREENI MOHD AFZAN (Esya)
D.O.B: 05th December 2008

  • Write about the car seat in the picture and your thoughts/opinion about the use of car seat for babies/children.
Actually, me n my hubby juz bought this car seat on 27th June 2008...click here..b4 this, esya gune car seat 4 babies (below 6 months). skang esya da pandai duduk, so we think better n more comfortable if esya sit in this carseat... besides, esya skang da xle baring dalam car seat yg lama, coz die suke meniarap... n i juz can't concentrate on my driving... we bought this red car seat at My Dear sales at Puchong... n bl letak esya dalam car seat ni, esya quite comfortable n happy sitting there...hehe... actually, car seat ni sgt penting bagi kami coz tiap pagi n petang, b4 n after office hour, i will send n take esya from her baby sitter's house... n hopefully, this car seat can be used by esya's brothers n sisters later...hehe...

Car seat is very important coz;
  • safety - protects or children from bad injured.. coz ada belt yang hold baby, so, if anything happens(accident) , baby kita takkan tercampak kuar..
  • concentration - parent can concentrate on their 'pemanduan'...hehe...bl baby duduk diam dalam car seat, kita le fokus driving...so, boleh elakkan perkara buruk terjadi...
  • comfortable - the babies feel more comfortable, coz the car seat's design n shape can suit their bodies.... so, bl baby feel comfortable, so, mereka akan kurang 'meragam' la....hehe..

That’s all. Done!!

Tuesday, July 7, 2009

fahmi balik yea!yea!

hari ahad, malam isni, bersamaan 5Julai, adikku fahmi pulang ke M'sia... die nak wat suprise, die hanya btau mama n ayah je bl die nak balik... semalam aku sj2 ajak mama datang umah... makan malam kat umah aku... tetibe die muncul...terkejut giler aku...heheh....lupe nk amik gambo...nnt2 la...ni first time 'cikmi' jumpe esya... esya takut, tp intai2...last2 'cikmi' main cak2, die senyum2 sambil menyorok, malu kot...hehe... nntla, satu hari aku anta esya ke rumah mama, spy esya le berbaik ngan 'cikmi' die....

Thursday, July 2, 2009

My Dear - for esya

Hehe...kat atas ni nak tunjuk toys n equipments esya yang aku n hubby shop at MyDear sale kat puchong weekend lepas..me n hubby beli carseat (rm190), walker (rm40) utk letak kat umah ummi (pengasuh) coz esya ni terlampaula manjenya...ummi die gerak sket, nangis...ish 3x...so, utk memudahkan ummi, aku belikan la walker...tp xtau sejauh mana memudahkan, coz esya kalo bole nak org pegang die jek...huhu....
then, aku n hubby belikan esya toys... yg colourful lorry tu (rm25), cute sgt... ia boleh menari2 sambil menyanyi...hehe...then, anak2 le berlatih kenal bentuk....warna die pon menarik sgt... besides, btk2 asal boleh berubah jadi bentuk haiwan, cth:bentuk bulat le jadi ayam, segiempat sama jadi gajah (le rujuk pic di atas)...n kami beli musical mobile (rm20)... esya suke main2 ngan this toy...but she loves to grab the fishes...xlama lagi, rosakla...hehe.... kat bawah ni video esya main musical mobile ni...hehe...

video

ni lak gambo esya melayan toys nye...hehe...

n yg paling best, beli musical CD yg ada lagu kanak2 cth: ding dong bell, old mcdonald, london bridge is falling down (rm 8)...kesimpulannya, mmg berbaloi la...hehe..

p/s: aku letak harga juz utk viewer compare ngan harga kat luar, coz mmg berbaloila pi warehouse sale ni...but kene pi pagi2, banyak barang...b4 ni, aku pi petang ahad, barang pon da nk abis...huhu

esya mamam

Actually aku da lama nak letak gambo ni, tp slalu lupa transfer...so, today nak cite pasal pemakanan esya...da sebulan lebih esya makan...esya start mamam ms 5 bulan setengah... ms tu, aku xbrpa sihat, so susu pon kurang...Tok (mama aku) soh bagi esya blaja makan sket2...da dekat 6 bulan katenya... so, mula2 skali aku bagi esya makan pisang lenyek + ASI sket..die xnak..manis kot...siap wat nak muntah laie... then, aku try wat bubur kosong+ASI (air susu ibu) lak...hm, good response... then, lebih kurang seminggu bagi die makan bubur 0 + ASI, aku rs cam esya da ready utk makan benda lain lak...aku pon da xcampur ASI, aku mix bubur wif carrot, kentang n ada tu wif bayam...but esya doesn't like bayam...aku try wat oats+epal pon esya xnak....esya only loves carrots n potatoes...huhu.... mggu lepas, aku try lak wat bubur letak ayam, n esya makan dgn seleranya... sonok aku tengok.... n tabiat baru esya dapat dalam 3 mggu ni, die suka 'sembur' bubur tu ...habis walker n aku kotor...huhu...xpela, sayang...asalkan esya selera mamam, mama da bersyukur.... harap pasni nak try resepi lain lak....aku banyak baca resepi dr blog uncle chef...bagusla uncle ni, banyak bg tips utk diet baby...thanks, uncle...

kat bawah ni gambo esya tgh mamam...nyam, nyam, bestnya.....
Comotnya, syg...anak mama mamam...

Monday, June 29, 2009

Time kasih, mamamanja...

hehe...pagi ni aku bukak blog, xde ape2 yg lain...so, aku sj2 lawat blog kengkawan...tetibe kat blog mamamanja, aku nampak gambar aku n ayah.... aik, kenapa lak? aku baca entry mamamanja, rupanya aku menang FATHER'S DAY CONTEST tu..

le klik cni utk tgk entry aku tu .bestnya...hehe..yela, 1st time menang....xsangka lak...hehe...berbunga gakla hati ni...
aku rs mgkn ape yg aku tulis utk ayah tu datang dari hati aku kot... sebak gak bl tulis entry hari tu...but juz sekadar luahan je, mmg bkn berniat nak hadiah ape2 pon...alhamdulillah, rezeki aku kot...kpd kawan2 lain, tahniah gak, coz kita berjaya luahkan perasaan sayang kita pada bapa/ayah/abuya/papa/baba kita....
time kasih, ye mamamanja...happy sgt2...walau xtau ape presentnya...hehe...
n for Ayah, entry tu khas utk ayah... time kasih, ayah... luv u 4eva.....doakan anakmu berjaya n gembira slalu, ye.....

Wednesday, June 24, 2009

kawen, kawen, kawen...

hehe...klakar lak tajuk ni... tp aku juz nak wish Selamat Pengantin baru pada kengkawan yg baru kawen ms cuti skolah baru2 ni... Baiti, ain, hanan, jawe, wakleh, rizal, Selamat Pengantin Baru... Semoga berbahagia ke akhir hayat... perkahwinan bukanlah penamat sesuatu hubungan, tapi permulaan baru terhadap hubungan itu...so, same2 kita jaga, baja n semai kasih sayang setaiap masa... pada yang akan berkahwen, K Nory n Aimi, mesti berdebar2, kan? Hope sume akan berjalan lancar... Maaf, ye if xdapat attend kenduri korang...coz if yg terlalu jauh tu, payah sket nak bawak anak kecik...esya lom tahan lagi nak jalan lama2 n jauh2...huhu.....

Wednesday, June 17, 2009

FATHER'S DAY CONTEST

Tengah2 sibuk masuk contest pasal papa n esya, tibe2 terbaca lak pasal contest berkenaan kita ngan ayah kita lak...why not aku join? ni merupakan 1 penghargaan utk ayah2 kita, not juz a contest...if nak tau, le lawat blog MAMAMANJA di post ni....klik cni...

Contest ini akan bermula pada hari ini, 7 Jun 2009 dan akan berakhir pada 26 Jun 2009, jam 5 petang.

Syarat2 pertandingan? sonang ajo...

1. Menjadi FOLLOWER Mamamanja Done...

2. Add blog MAMAMANJA kat bloglist korang Done...

3. Upload gambar FATHER'S DAY CONTEST di atas sebagai banner di blog korang

Done...

4. Hanya yang mempunyai BLOG sahaja yang boleh join contest ini. Blog apa... x kisah, janji blog. LULUS...

n these are the steps to make ur post...

1. Upload gambar korang bersama ngan ayah. X kira gambar zaman bila.... Tapi kalau dah x jumpa sangat gambar korang ngan ayah, gambar ayah sorang pun boleh ler... tapi markah lebih sket pada yang upload gambar bersama ngan ayah.(yea, yea...dapat markah lebih!)

Sebijik kan muka kami....hehehe...

2. Nyatakan:

NAMA AYAH: Wan Mohamad B. Mukhtar

UMUR: 58 tahun

3. Buat sket ucapan kepada ayah korang yang melambangkan penghargaan korang terhadapnya.

Buat ayahanda tercinta,

Sebenarnya, aku n ayah jarang berborak, bercakap n bergurau, coz ayah jenis yg pendiam...masih kuingat, mama slalu kate dalam mulut ayah ada emas, tu payah nak cakap...hehe... tapi, walaupun kami jarang bersembang, tp ayah tau sume pasal anak2 dari mama... n yang paling aku kenal sikap ayah, ayah akan tegur anak2 melalui mama....mgkn ayah taknak anak2 terasa n malu kot bl kene tegur... jauh di sudut hati, ayah sebenarnya lagi sensitif daripada mama... masih kuingat, ayah menangis kuat bl aku xsempat tengok arwah tok (nenek) ms arwah menghembuskan nafas terakhir coz akulah cucu kesayangan tok n ki... ayah peluk aku kuat2 bl aku turun dari bas, bergegas balik dari UTM skudai... sebak sgt bl teringat saat tu... n ms aku n kakak pregnant 8 bulan, ayah beria soh kitaorang tggl kat umah ayah, ayah sggp hantar ke ofis coz bmbg keselamatan kami... n yang paling istimewa pasal ayah, ayah sgt disayangi oleh cucu2nya (Fikri n Esya)... penah ayah jaga Fikri 2bulan ms fikri kene wat dressing kat sepital tiap hari...ms tu mama xpencen lagi, so ayah dok, makan, tdo, main n kua jalan2 ngan fikri berdua,... n sampai sekarang, Fikri hanya kenal 'Ki' (ayah) je...huhu...

ms aku adik beradik skolah rendah dulu, ayah tolong mama gosokkan baju anak2... n ayah slalu tolong mama kat dapur... ayah xpenah bising... Aku ingat ms aku n kakak nak bersalin, ayahla orang yang paling gelisah tggu kat luar labor room... ayah gakla yang bawak kami mintak air selusuh spy mudah bersalin, insyaAllah... terima kasih, ayah...

n aku ingat lagi ms mama mula2 menghidap thyroid, perasaan mama slalu terganggu...cepat marah, sedih, cepat menangis (tu merupakan simptom penghidap thyroid)... ayahla yang slalu tenangkan mama... slalu ikutkan kehendak mama... ayah tak penah marah... bl ma da terima rawatan n kembali ok, aku yakin, salah satu sebab utama kerana kesabaran ayah...mama beruntung coz bersuamikan ayah...

Ayah, walau na xpenah cakap, tp na sgt2 sayangkan ayah...na sgt2 hargai ape yg ayah penah buat utk kuarga kita... n na nak btau yg kami sume beruntung punyai ayah....walau Allah tak beri kita harta yg banyak, namun Dia bagi kita kasih sayang yang melimpah ruah... xternilai jika dibanding dengan wang ringgit yang berjuta2...ayah, walau kita tak penah meluahkan kate2 sayang, namun jauh di sudut hati, kasih sayang dan cinta tu xpenah lekang n dan takkan hilang buat selamanya... kami sayangkan ayah..dulu, kini an selamanya...Terima kasih, ayah......

4. Jangan lupa citer ler sket kat blog korang pasal contest ini dan jangan lupa masukkan link MAMAMANJA. Bila dah beres semua tinggalkan link entry korang kat ruangan komen entry ini. Done...

5. Pemenang akan dipilih berdasarkan ucapan dan hanya sorang saja pemenang. If xmenang pon, at least dapat luahkan rasa penghargaan kepada ayah...


Tuesday, June 16, 2009

esya ada hobi baru...

hm, sejak ke PD hari tu, esya da ada hobi baru yang dicipta oleh PAPA....hehe... swimming....papa cakap, tiap weekends akan bawak esya ke pool... nasib free n dekat... sonok tgk esya n papa mandi... besela, aku cume jadi camerawoman jek...huhu...
ni antara shot yang sempat aku amik....




n ni video cemane esya da pandai berenang... suke tgk coz kaki die gerak2 dalam air, cam da pro da...hehe

video